Aquest mes et donem consells i idees per treure el màxim partit dels aliments i evitar que acabin a les escrombraries. És el que s’anomena cuina d’aprofitament o trashcooking.
Pa dur
Torrat i fet crostonets per afegir a un puré o a una amanida. Triturat per fer pa ratllat.
Has bullit massa pasta, arròs, quinoa…
Guarda-ho en un recipient a la nevera i l’endemà barreja-ho amb uns llegums, afegeix-ho a una amanida o com a guarnició d’una carn o un peix.
Verdures, hortalisses
Transforma-les en un puré. Les pells de la patata, si les fregim amb abundant oli queden uns xips molt cruixents. Les pells del carabassó, si les tallem en tires fines les podem saltar amb all, oli i sal. Els troncs del bròquil, bledes i espinacs els fem coure uns minuts i els saltem en la paella juntament amb espècies o alls, oli i sal. Els tomàquets massa tous podem afegir-los a un saltat de verdures o fer-ne un sofregit. Amb les sobres de la samfaina podem fer uns ous amb samfaina, farcir unes crestes casolanes, fer salsa per a uns espaguetis…
Fruita
Pot convertir-se en una macedònia, un batut o una compota, o en podem fer melmelada.
Pollastre, carn o peix
Amb les sobres ja cuites podem fer unes croquetes o canelons, o podem esmicolar-ho i posar-ho en una sopa.
Llegums
Podem fer un hummus casolà. Podem, per exemple, condimentar uns cigrons al gust smb sal, pebre vermell i oli d’oliva, els posem al forn a 180 ºC uns 30 minunts i obtindrem uns cigrons cruixents, ideals per menjar com a snack saludable.
Ous
Si estan a punt de caducar, els podem bullir i farcir-los de tonyina o ratllar-los damunt d’una amanida o una sopa, o preparar un deliciós pa de pessic.