Vols conèixer com treballem l’elecció del menú a la Fundació?
Entenem l’autodeterminació com un procés pel qual totes les persones van adquirint les seves habilitats i desenvolupant les actituds necessàries, que els permeten ser responsables en major mesura de la seva vida.
L’autodeterminació és un dret fonamental per a les persones i un dels principals valors de la Fundació. És per aquest motiu que el treballem en diferents moments; entre ells l’elecció del menú, mitjançant diferents sistemes que promouen la comunicació, la interacció i l’autodeterminació de les persones amb discapacitat.
La comunicació és bàsica per poder dur a terme aquest dret. Així doncs, des de la FPNSM, utilitzem diferents sistemes augmentatius i alternatius de la comunicació (SAAC), per tal de potenciar l’intercanvi comunicatiu. Un dels sistemes més utilitzats als nostres serveis és el:
Sistema de comunicació per intercanvi d’imatges (PECS)
És tracta d’un sistema de comunicació que, mitjançant l’intercanvi d’imatges, té per objectiu ensenyar als nois/es a comunicar-se de manera funcional, facilitant d’aquesta manera l’expressió de necessitats, demandes i/o preferències de la persona. El sistema consta de sis fases que es treballen de manera progressiva: com comunicar-se, distància i persistència, discriminació d’imatges, estructuració d’oracions, resposta a preguntes i comentaris.
En l’elecció del menú diari, es proporciona el suport necessari per a cada persona en funció del seu perfil. D’aquesta manera, l’ús del PECS o la comunicació no verbal (gest, una mirada, una expressió facial) permet a la persona triar el plat que en aquell moment li agrada i comunicar-ho al cuiner i/o personal de suport.