L’ètica en l’àmbit de la inclusió ha estat l’eix de la conferència que ha impartit dimarts 4 de setembre, la psicòloga, teòloga i doctora en Drets Humans, Marije Goikoetxea Iturregui.
Hem obert gràcies a la col·laboració d’Andbank, el nou període d’activitats 2018-2019 amb una xerrada que ha posat damunt la taula alguns dels interrogants i conflictes que poden sorgir quan parlem d’ètica en l’atenció centrada en les persones amb discapacitat, més enllà en les seves aplicacions en totes les relacions humanes. Un tema d’interès pels professionals i persones vinculades a l’àmbit de la discapacitat, que serà part del pla de formació que la institució anirà desenvolupant durant el període 2018-2019. L’encarregada de donar el tret de sortida ha estat Marije Goikoetxea Iturregui, doctora en Psicològia i Drets Humans, titular d’un magisteri en Bioètica i membre de diferents Comitès d’Ètica de Plena Inclusió.
Una ponència sobre els conflictes ètics quotidians en l’atenció de les persones amb discapacitat que va tenir lloc al Centre de congressos d’Andorra la Vella i va comptar amb la presència de professionals de l’EENSM, membres dels ministeris d’Afers Socials, d’Educació i de Salut, col·laboradors privats i institucionals per conèixer de primera mà l’experiència i l’expertesa de la doctora. Prèviament, el dia anterior, una quarantena de pares, tutors i persones ateses van poder gaudir d’una xerrada oberta de la doctora sobre el mateix tema.
La directora de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, Celine Mandicó, ha valorat molt positivament “l’aportació d’una persona com la Marije, que té una llarga experiència en aquest àmbit, a més de ser una persona molt humana. Els seus coneixements, consells i experiència són formadors i ens permetran aplicar-los al dia a dia, ja que estan en total adequació amb el model centrat en les persones que hem adoptat des de fa 5 anys a la institució”.
Durant més d’una hora, la conferenciant ha tractat un tema que implica tota persona i no només les persones que pateixen amb discapacitat: l’ètica. Concretament, s’ha centrat en els conflictes que poden sorgir quan hem de prendre decisions per a tercers, com en el cas de les persones amb discapacitat. La doctora ha insistit en la importància de “l’ètica que sempre és una responsabilitat per si mateixa, però també per als altres” i ha afegit que “el codi moral de cada persona és diferent i, per tant, la noció personal de l’ètica varia, i es quan apareixen els conflictes. Conflictes que hem de solucionar com a professionals i com a familiars buscant sempre adaptar-nos a les persones com a individu amb les seves diferencies i necessitats” En aquest sentit, ha concretat que “sempre ho hem de fer respectant els codis morals i el dret a decidir de cada persona. Els codis morals i els projectes de vida no sempre són raonables i per això és important adaptar-los individualment. Aquest és el model que s’aplica avui en l’àmbit social, ja no focalitza la mirada en el diagnòstic sinó que es centra amb la persona. Fa 40 anys no es sentia parlar d’ètica en l’àmbit social i sanitari, ara és imprescindible per tenir en compte el codi moral individual i fer que la qualitat de vida de totes les persones sigui la millor possible”, ha conclòs davant l’auditori.
La doctora ha insistit en el fet que quan dos valors importants entren en relació –i és quan apareixen els conflictes- el més important és deliberar per tal de trobar solucions, escoltar i donar veu a les persones. En aquest sentit, ha advertit que s’ha d’arribar a una conciliació per facilitar l’autonomia i protegir els drets i la dignitat de les persones i, sobretot, de les més vulnerables, com pot ser el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual.
L’ètica ha estat el punt de partida de l’inici de curs i entrarà plenament a formar part del pla de formacions de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. L’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell ha agraït un any més la col·laboració d’Andbank i del seu director general, Josep Maria Cabanes, bo i reiterant el compromís de l’entitat financera amb la societat andorrana, tant a nivell de col·laboració econòmica com social.